Για το Ρέμα της Πικροδάφνης


Από τον Δήμο μας, έχουμε το προνόμιο να διέρχεται ένα ανεκτίμητο φυσικό κόσμημα οικολογικού ενδιαφέροντος, το Ρέμα της Πικροδάφνης.
Παρ΄όλο που ανήκει στην δικαιοδοσία της Περιφέρειας Αττικής, ο Δήμος μπορεί να παρεμβαίνει σε ορισμένες διαδικασίες, αλλά και να διεκδικεί από την Περιφέρεια τις συνθήκες εκείνες που το διατηρούν, οικολογικά και κοινωνικά, Πρότυπο Περιβαλλοντικού Ενδιαφέροντος Διαχείρισης και Εκπαίδευσης για όλη τη Νότια Αττική.
Διαθέτει ανεκτίμητη βιοποικιλότητα, με 35 προστατευόμενα είδη πτηνών και ερπετών, πλούσια βλάστηση και παράλληλα είναι ένας από τους φυσικούς τόπους εκτόνωσης των βρόχινων υδάτων της Νότιας Αττικής.

Από την επόμενη μέρα της ανάληψης καθηκόντων μας, ξεκινά η σωστή διαχείρισή του στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Δήμου και με τις ανάλογες απαιτήσεις από την Περιφέρεια Αττικής, για τα ακόλουθα:

  • Μόνον οι απαραίτητοι καθαρισμοί, σε κατάλληλες εποχές που θα γίνονται με ήπια μέσα (χειρωνακτικά και μικρά ειδικά μηχανήματα) , χωρίς να διαταράσσεται η χλωρίδα και η πανίδα του ποταμού.
  • Η κουνουποκτονία θα γίνεται απαρέγκλιτα πριν τον Μάρτιο -Απρίλιο, οπότε και θα είναι αποτελεσματική, με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, που δεν βλάπτουν την υπόλοιπη εντομοπανίδα και λοιπούς έμβιους οργανισμούς.
  • Οικοδομικές εργασίες από δημότες, θα γίνονται μόνο μετά από έλεγχο των τίτλων και εφόσον δεν βρίσκονται, μέσα στο Ρυμοτομικό Σχέδιο ή σε περιοχή Παλαιάς Κοίτης και όχθων του ρέματος.
  • Χρηματοδότηση μελέτης για να παραμείνει το ρέμα φυσικό, όπως έκαναν και άλλοι Δήμοι, ώστε να εναρμονιστούμε και με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, που πρόσφατα ψήφισε τον «Νόμο για την Αποκατάσταση της Φύσης» (Nature Restoration Law), ο
    οποίος στοχεύει να αποκαταστήσει το 20% όλων των χερσαίων, γλυκών και θαλάσσιων περιοχών και τουλάχιστον το 30% των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων στην ΕΕ σε «καλή κατάσταση» έως το 2030.
  • Απαίτηση να επιταχυνθούν οι διαδικασίες μελέτης και κατασκευής συμπληρωματικού δικτύου αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ, για να αποφευχθεί η εκτόνωση των αποβλήτων της στο ρέμα, κυρίως πριν την έναρξη της περιόδου των μεγάλων βροχοπτώσεων.
  • Εντοπισμός των καταπατητών που ρίχνουν απόβλητα στο ρέμα και επιβολή κυρώσεων.
  • Ένταξη των παρόχθιων περιοχών του ρέματος, στις περιοχές τακτικών καθαρισμών του Δήμου.
  • Ορισμός ημερών καθαρισμού των παρόχθιων περιοχών και της κοίτης του ρέματος από πολίτες, υπό την αιγίδα του Δήμου.
  • Όπου χρειάζονται έργα υποστήριξης στο πρανές του ρέματος, θα απαιτείται να γίνονται με ήπιες φυσικές μεθόδους (κορμοδέματα, φύτευση καλαμιών κλπ μεθόδους Φυσικής Αποκατάστασης και Οικομηχανικής) και μόνο στα σημεία με
    επιχώσεις της παλαιάς κοίτης από καταπατητές.